5 Ekim 2015 Pazartesi


Ülkemizde Anadolu'nun bir çok yöresinde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Gaziantep ve Halep yöresinde yaygın olarak tüketilir.

Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaştığı, sertleştiği ve henüz tam kurumadığı, başağın da  tam kurumadığı zaman diliminde elde edilmekte olup rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üsten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılarak ateş üzerinde ütülür.

.


firik nedir


Firik buğdayın is kokan aroması ve kavrularak kazandığı gevrekliği ve kokusu insanı kendine çeker. Firik, çerez olarak da tüketilir. Ancak daha çok, çeşitli pilavları yapılarak tüketilir. Şimdilerde, büyük marketlerde paketlenmiş olarak piyasaya sürülmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder